Na czas pandemii działania w ramach naszego projektu Erasmusa+ przeniosły się do rzeczywistości wirtualnej. Nawet tutaj, jednak, dobry humor nas nie opuszcza. Zapraszamy do obejrzenia filmu o naszej polskiej tradycji TŁUSTEGO CZWARTKU, który nagraliśmy dla naszych partnerów w Niemczech, Włoszech, Portugalii i Irlandii.
A bit of positive energy from our Erasmus+ friends in Germany.
The message is that you are not alone with the discomforts of online education :)
Jaki jest przepis na dobry humor? Oczywiście dobre jedzenie! My jednak odrobinę udoskonaliliśmy tę recepturę, dodając do listy składników jeszcze dobre towarzystwo. I tak oto zyskaliśmy doskonały nastrój na cały tydzień kolejnej odsłony programu Erasmus+. Ogłaszamy to z wielkim smutkiem, lecz końca dobiegła następna edycja międzynarodowego projektu edukacyjnego pod hasłem: „Good food, good mood”.
Moi drodzy,
Jak zwykle można na Was liczyć. Serdecznie dziękuję za wszystkie zgłoszone prace. Spośród 16 zdjęć, jury (Pani Dyrektor Agnieszka Jurewicz, p. Katarzyna Zarzeczna p. Marek Nowosad, p. Anetta Sosnowska oraz p. Joanna Węgłowska) wybrało 5 najlepszych prac oraz 2 prace w rezerwie.
Autorzy 5-ciu najciekawszych zdjęć wyjadą do Portugalii w terminie 20-24 kwietnia 2020.
WYJAZD W TERMINIE 20-24 KWIETNIA W PEŁNI FINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ
Jeżeli chciałbyś w międzynarodowym towarzystwie udać się do urokliwego miasteczka w środkowej Portugalii o nazwie Alter do Chao, czytaj dalej…
1) Osoby biorące udział w konkursie muszą wyrazić gotowość do przyjęcia u siebie w domu ucznia z Portugalii w terminie 10-14 lutego (ERASMUS+ WEEK IN POLAND),
2) Należy zrobić dynamiczne zdjęcie ilustrujące ideę „Good food, good mood,” przedstawiające wyłącznie uczniów i/lub nauczycieli naszej szkoły,
3) Interpretację frazy „good food” pozostawiam Wam, ale … chodzi o dobre jedzenie w znaczeniu zdrowe/odżywcze/naturalne,
4) Zdjęcie należy oddać do wywołania na dobrej jakości papierze fotograficznym,
5) Wywołane zdjęcie musi mieć format A3,
6) Zdjęcie proszę przynieść do gabinetu 24 do rąk własnych pani Joanny Węgłowskiej w nieprzekraczalnym terminie 29. listopada 2019 do godziny 14:25,
7) NA ODWROCIE zdjęcia proszę umieścić imię i nazwisko oraz klasę,
8) Zdjęcie należy również wysłać mailem na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
9) Jury dokona wyboru 5 najlepszych prac oraz 2 kolejnych w rezerwie,
10) Wyniki rekrutacji zostaną opublikowane 2. grudnia 2019 na Librusie, stronie internetowej szkoły oraz szkolnym FB.
Pamiętajcie, że na wyjazd potrzebny Wam ważny dowód osobisty lub paszport. Warto o tym pomyśleć zawczasu.
Bądźcie kreatywni!
Joanna Węgłowska
A picture is worth a thousand words… znacie to powiedzenie? Zdjęcie Lucy Geoghegan z Irlandii wystarczy, żeby pokazać Wam, jakie nastroje panowały w Cremonie we Włoszech podczas piątkowego pożegnania uczestników wymiany. Ale po kolei…
W ramach projektu „Kiss the Cook” gotowaliśmy już w Beerfelden w Niemczech, w Dublinie w Irlandii, a teraz nadszedł czas na Włochy. 3-8 listopada. Cremona. Może się kojarzyć z popularnym zabielaczem do kawy polskiej produkcji. Nic bardziej mylnego! Cremona to stolica lutnictwa. Słynie z licznych, rodzinnych warsztatów zajmujących się od wieków wytwarzaniem skrzypiec. Palazzo Comunale mieści muzeum, w którym wystawione są m.in. słynne skrzypce il Cremonese zbudowane w 1715 r. przez Antonia Stradivariego.
Erasmus+
Zerknijcie jak Wasi koledzy zilustrowali ruch „Slow Food” projektując plakaty na wystawę, którą zorganizujemy w naszej szkole partnerskiej we Włoszech. Uwaga większości uczestników skupiła się na aspekcie zdrowego odżywiania. Autorzy pięciu najlepszych prac już w listopadzie (3-8) będą reprezentować szkołę podczas krótkoterminowej wymiany grup uczniów w Cremonie we Włoszech. W towarzystwie rzeczonych Włochów oraz Niemców, Irlandczyków i Portugalczyków będą wprowadzać w życie ideę slow food. Werbalnie i niewerbalnie. Werbalnie po angielsku, ma się rozumieć.
Kiss the Cook! European Open Table for Happy M-EAT-INGS.
Całus dla kucharza! Zaproszenie do europejskich spotkań przy stole.
Rekrutacja na wyjazd do Cremony we Włoszech
w terminie 3-8 listopada 2019 (w całości finansowany przez Unię Europejską)
Wróciliśmy w nocy z piątku na sobotę. Nasze walizki pół doby później.
Kolejna odsłona międzynarodowego projektu edukacyjnego pod tytułem „Kiss the Cook! European Open Table for Happy M-EAT-INGS,” miała miejsce w Dublinie, w Irlandii. Na zielonej wyspie gościliśmy od 25-go do 29-go marca 2019. Było jak zwykle - niebanalnie, angażująco i zbyt krótko.
Strona 1 z 2