W czasie ferii zimowych dotarła do szkoły niezwykła wiadomość, bo Laura Bursztynowicz i Julia Parda, uczennice z klasy 3c, po raz drugi awansowały do etapu centralnego XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Laura zajęła II miejsce, a Julia III miejsce w etapie okręgowym, w którym startowali uczniowie z 2 województw: warmińsko – mazurskiego i podlaskiego (z całego okręgu awans uzyskały tylko 3 osoby).

Wyniki etapu okręgowego znajdują się pod tym linkiem: http://www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl/dokumenty/protokol_szczytno_24.pdf

Program Olimpiady jest bardzo trudny, obejmuje wiele zagadnień, których nie ma w programie liceum ogólnokształcącego. Obok podstawowych wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i zrywności obejmuje zaawansowaną wiedzę dotyczącą̨ biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, technologii żywności i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym oceny surowców, sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.

Pełni podziwu dla pasji, pracowitości i niezwykle szerokiej wiedzy Laury Bursztynowicz i Julii Pardy, trzymamy kciuki i życzymy jak najlepszego wyniku w etapie centralnym!!!

 
Matura za:


Wakacje za:

Nagrody

Uczelnie

  • PG
  • UG
  • WSBG
  • PWSZ
  • EUH-E

Linki