Pierwsze zadanie do wykonania to zaprojektowanie logo naszego projektu.
Szczegóły wkrótce!
Kiss the Cook! European Open Table for Happy M-EAT-INGS.
Całus dla kucharza! Zaproszenie do europejskich spotkań przy stole.
Od września 2018 do sierpnia 2020, czyli w tym oraz kolejnym roku szkolnym, będziemy realizować międzynarodowy projekt edukacyjny dedykowany licealistom. Tym razem zajmiemy się szeroko rozumianą tematyką zdrowego żywienia. Oto garść informacji:
Projekt ma na celu poszerzenie praktycznej wiedzy ucznia na temat zasad zdrowego żywienia oraz przyrządzania potraw. Są to ważne czynniki budujące jakość życia, w myśl zasady „jesteś tym, co jesz.” Projekt pokazuje, że gotując, pobudzamy wszystkie zmysły oraz spędzamy czas w sposób wartościowy. W efekcie cieszymy się dobrym, odżywczym posiłkiem, najlepiej w gronie rodziny lub przyjaciół. Wartością dodaną jest tu kulturalne zachowanie się przy stole, rozmowa podczas spotkania, rozmowa bezpośrednia, twarzą w twarz, z okazaniem szacunku i zainteresowania drugiej osobie. Stanowi to obraz w skali mikro, który w szerszym kontekście interpretujemy jako głęboki dialog międzykulturowy przy europejskim stole, gdzie potrawy są przygotowane z regionalnych, sezonowych, zdrowych produktów ekologicznych z zachowaniem szacunku dla natury. Kultywowanie kuchni własnego kraju nie pozbawia nas jednak ciekawości innych smaków.
Realizacji zadań lokalnych będzie towarzyszyć współpraca z naszymi partnerami w ramach krótkoterminowych wymian grup uczniów. Oto lista szkół partnerskich:
Pierwsze zadanie do wykonania to zaprojektowanie logo naszego projektu. Szczegóły wkrótce!