28 i 29 września 2022r.
O grzybach, choć mamy z nimi do czynienia na co dzień, zazwyczaj bardzo mało wiemy. Myślimy „grzyby” i . . . widzimy w wyobraźni pieczarki, muchomory, prawdziwki. Tymczasem grzyby stanowią ogromną grupę bardzo zróżnicowanych organizmów. Szczególnie fascynujący jest świat grzybów w rozmiarze „S”. Aby je dostrzec, trzeba długo wpatrywać się w jedno miejsce: we fragment kory, w przekrój pniaka, w suche gałęzie, czy w zniekształcony listek upstrzony plamami. Taki właśnie fragment przyrody poznali nasi uczniowie, biorący udział w terenowych warsztatach mykologicznych. Prowadzący – dr Grzegorz Fiedorowicz (UWM) – przedstawił świat grzybów, jakiego dotąd nie znaliśmy. To one tworzą sieć łączącą ze sobą rośliny i zamykają koło obiegu materii. Jadalne, niejadalne i ich trujące sobowtóry; pasożytnicze i saprotroficzne; workowce i podstawczaki; mikrogrzyby i makrogrzyby; lecznicze i smaczne – oto cała gama różnorodności grzybów w Lesie Bażantarnia, którą mogliśmy zobaczyć, dotknąć, a nawet posmakować.
Lidia Nawrocka
Katarzyna Zarzeczna