Współczesna młodzież chętnie przenosi swoją aktywność do świata wirtualnego. Jest on bardziej atrakcyjny i mniej wymagający. A teraz również szkoła przeniosła się do sieci. Dodatkowym problemem staje się brak prawidłowych nawyków żywieniowych – spożywanie posiłków „w biegu”, kupowanie fast foodów, brak dbałości o formę podania posiłku i jego wygląd. W efekcie obserwujemy stale pogarszającą się kondycję zdrowotną młodych ludzi.
W I semestrze bieżącego roku szkolnego uczniowie klasy 2b NLO – Michalina Józefowicz, Aleksandra Troczek, Dawid Klemens, Morgana Mazzoleni i Mateusz Paturalski uczestniczyli w międzyszkolnym projekcie na platformie eTwinning nt. „Zdrowo i kolorowo czyli licealne potyczki ze zdrową kuchnią”.
W projekcie brały udział trzy licea ogólnokształcące: I LO z Giżycka, XIV LO z Gdańska i II LO z Elbląga.
Głównym zadaniem stojącym przed uczestnikami projektu było opracowanie zdrowego jadłospisu z propozycjami sałatek, koktajli, kanapek i innych przekąsek, które można zabrać ze sobą do szkoły. Dodatkowym atutem była możliwość dzielenia się uczestników projektu z kolegami i koleżankami z innych szkół pomysłami na zdrowe dania, co w efekcie poskutkowało wyrobieniem zdrowych nawyków żywieniowych u większej grupy uczniów. Stworzona została grupa na FaceBook-u, gdzie umieszczane były zdjęcia proponowanych dań i przepisy na nie w języku polskim i angielskim. Możliwe też było komentowanie i głosowanie na najlepsze propozycje.
Nasza ekipa zwyciężyła we wszystkich czterech kategoriach dań.
Gratuluję wszystkim uczniom biorącym udział w projekcie ich zaangażowania i pomysłowości. Mam również nadzieję, że zdrowe nawyki żywieniowe zostaną z nami na dłużej, a samodzielne opracowanie przez młodzież harmonogramu pracy zespołów, koordynacja działań i ich krytyczna ocena zaowocuje w dorosłym życiu.
W poniższym linku można zapoznać się z podsumowaniem projektu przygotowanym przez uczestników projektu.
https://drive.google.com/file/d/1x5l1baIPWu-0t0IUey0nucxCelk-auxQ/view?usp=sharing
Opiekun projektu: Katarzyna Zarzeczna