Erasmus+
Zerknijcie jak Wasi koledzy zilustrowali ruch „Slow Food” projektując plakaty na wystawę, którą zorganizujemy w naszej szkole partnerskiej we Włoszech. Uwaga większości uczestników skupiła się na aspekcie zdrowego odżywiania. Autorzy pięciu najlepszych prac już w listopadzie (3-8) będą reprezentować szkołę podczas krótkoterminowej wymiany grup uczniów w Cremonie we Włoszech. W towarzystwie rzeczonych Włochów oraz Niemców, Irlandczyków i Portugalczyków będą wprowadzać w życie ideę slow food. Werbalnie i niewerbalnie. Werbalnie po angielsku, ma się rozumieć.
W piątek, 27 września uczniowie z klasy 2b i 3c naszego liceum uczestniczyli w warsztatach mykologicznych w Bażantarni. Zajęcia te pt. „Grzyby wielkoowocnikowe naszych lasów“ poprowadził dr Grzegorz Fiedorowicz z Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie.
Kiss the Cook! European Open Table for Happy M-EAT-INGS.
Całus dla kucharza! Zaproszenie do europejskich spotkań przy stole.
Rekrutacja na wyjazd do Cremony we Włoszech
w terminie 3-8 listopada 2019 (w całości finansowany przez Unię Europejską)
Gmina Miasto Elbląg rozpoczyna realizację projektu pt. Elbląska Szkoła Eksperymentu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020. Projekt wdrożony zostanie w 4 elbląskich szkołach, tj. w I LO, II LO, III LO i IV LO.
Celem projektu jest podniesienie jakości oferty edukacyjnej ukierunkowanej na podniesienie i rozwój kompetencji matematycznych i przyrodniczych uczniów z 4 elbląskich liceów ogólnokształcących poprzez tworzenie warunków dla nauczania opartego na metodzie eksperymentu, doskonalenie kwalifikacji dydaktycznych nauczycieli oraz podniesienie kompetencji wychowawczych rodziców/opiekunów i organizacja zajęć dodatkowych.
Wróciliśmy w nocy z piątku na sobotę. Nasze walizki pół doby później.
Kolejna odsłona międzynarodowego projektu edukacyjnego pod tytułem „Kiss the Cook! European Open Table for Happy M-EAT-INGS,” miała miejsce w Dublinie, w Irlandii. Na zielonej wyspie gościliśmy od 25-go do 29-go marca 2019. Było jak zwykle - niebanalnie, angażująco i zbyt krótko.
Serdecznie dziękuję wszystkim za nadesłane prezentacje o tym, jak rozumiecie zdrowy styl życia, poza zbilansowaną dietą oraz wysiłkiem fizycznym. Zapraszam do obejrzenia zwycięskiej prezentacji autorstwa Alicji Żachowskiej z klasy IIF.
Autorki zwycięskich prac to:
1) Alicja Żachowska z klasy II F
2) Klara Kogut z klasy II F
3) Natalia Rekiel z klasy I B (lista rezerwowa)
4) Karolina Zielonka z klasy II D (lista rezerwowa)
W dniach od 12 do 16 listopada uczniowie naszej szkoły w ramach projektu Erasmus + „Kiss The Cook. European Open Table for Happy M-EAT-ings!” gościli z wizytą w Niemczech. Szczęśliwa piątka naszych uczniów, która wyjechała to: Michał Łaszkiewicz (IIe), Zuzanna Rumak (IId), Miłosz Skucha (IId), Karol Wiśniewski (IIe) oraz Karolina Zielonka (IId). Opiekunami uczniów były Panie Joanna Węgłowska (koordynator projektu) i Katarzyna Zezula. Cały projekt dotyczy zdrowego odżywiania się oraz propagowania idei SLOW FOOD. Program pobytu był bardzo intensywny oraz obfitował w niezapomniane wrażenia i przeżycia. W projekt zaangażowane są Irlandia, Niemcy, Polska, Portugalia oraz Włochy.
Oto film prezentujący naszą szkołę przygotowany przez piątkę uczniów, którzy wzięli udział w krótkoterminowej wymianie grup uczniów w ramach programu Erasmus+ „Kiss the Cook" w Beerfelden w Niemczech w terminie 12-16 listopada 2018. Warto zobaczyć! Autor scenariusza to Karol Wiśniewski z klasy IIe. Aktorzy, jak widać :)
Zdobywczynie pierwszego, drugiego i trzeciego miejsca zostały zakwalifikowane na wyjazd do IRLANDII w marcu 2019.
Serdeczne gratulacje!
Joanna Węgłowska
Dnia 5 października 2018 r. klasy 1c i 2b liceum uczestniczyły w warsztatach terenowych prowadzonych przez pana dr Grzegorza Fiedorowicza z Wydziału Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego i poznawały grzyby wielkoowocnikowe naszych lasów.